Wat betekent EMDR?

Eye movement desensitisation and reprocessing (EMDR) werd in 1989 door de Amerikaanse psychologe Francine Shapiro geïntroduceerd als een snelle en effectieve behandelingsmethode bij posttraumatische stress-stoornissen (PTSS). Vrij vertaald betekend EMDR: Iemand door oogbewegingen ongevoelig maken voor heftige emoties (trauma’s).

EMDR is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende gebeurtenis, zoals een ongeval, seksueel geweld, of een geweldsdelict. Het is een therapie die je met oogbewegingen van nare gevoelens afhelpt. EMDR wordt al jaren toegepast bij PTSS (Post Traumatisch Stress Syndroom). Steeds meer onderzoek naar de effecten van EMDR toont aan dat het ook inzetbaar is en adequaat helpt bij behandelingen bij verslaving, eetstoornis, rouwverwerking, of liefdesverdriet.

Onderbouwing voor EMDR

Er is inmiddels een stevige wetenschappelijke onderbouwing voor de werkzaamheid van EMDR bij de behandeling van PTSS. Op dit moment is EMDR de meest geëvalueerde therapie op het gebied van trauma’s. Na reeds 3 tot 4 sessies is 80% van de cliënten weer instaat om de normale bezigheden te verrichten. De emotionele ladingen die gekoppeld waren aan het trauma konden zij nauwelijks tot niet meer oproepen.
Ook in Nederland maken niet alleen eerstelijns Trauma Psychologen, steeds vaker gebruik van EMDR, maar ook sommige kindercoaches, therapeuten, life- en mentalcoaches, hypnotherapeuten, enz. zetten het veelvuldig en met succes, in. Naast het behandelen van enkelvoudige en meervoudige trauma’s wordt EMDR inmiddels veel breder ingezet.

 • Herbeleving nare ervaringen
 • PTSS
 • Stress
 • Piekeren
 • Nachtmerries
 • Schaamte angst/paniek
 • Vermijdingsgedrag
 • Schuld
 • Slaapproblemen
 • Verhoogde waakzaamheid
 • Depressies
 • Slecht zelfbeeld

EMDR is bewezen geschikt voor cliënten die een trauma hebben ervaren dat hun dagelijks functioneren hindert.

Contact

Aan de slag met de behandeling

  Ik heb de privacy verklaring gelezen en ga hiermee akkoord.

  Reviews

  Feel Balance
  5.0
  Gebaseerd op 5 beoordelingen
  powered by Google
  Roshanber “Roshan”Roshanber “Roshan”
  09:35 21 Mar 23
  Profiteer van de eerste sessie
  Irma CornelissenIrma Cornelissen
  09:39 09 Nov 22
  Adri is een warme, veelzijdige en toegankelijke vrouw. Ik voelde me gehoord en begrepen. Wat ik ook heel prettig vind is dat Adri je met verschillende behandelmethoden kan helpen. Adri heeft mij goed en fijn geholpen!
  Majella BoemaarsMajella Boemaars
  14:16 06 Jun 22
  Superfijn persoon die rust uitstraalt, en goed is in haar vak.Omdat Adri veel verschillende opleidingen heeft gevolgd is er altijd wel iets in haar aanbod waarmee ze je kan helpen.Ik beveel deze praktijk dan ook zeker aan!
  Femke van BeekFemke van Beek
  18:01 01 Jun 22
  Adri heeft een hele persoonlijke benadering en voelt zich erg betrokken bij je. Door haar brede scholing kan ze op diverse manieren helpen.Zeker een aanrader !!
  Marian van de BergMarian van de Berg
  11:09 09 Jun 20
  Ik heb bij Adri een EMDR-traject gevolgd waar ik van onderste boven ben. Waar ik dacht te weten hoe mijn angst was ontstaan, bleek de basis van mijn angst toch een diepere lading te hebben. Ben blij dat ik voor EMDR naar Adri ben gegaan, want met haar brede achtergrond geloof ik erin dat zij juist hierdoor in staat was om naar een diepere laag te gaan.Dankjewel!Marian.
  js_loader

  Bekijk andere therapieën

  Familieopstellingen
  Familieopstellingen

  Internal Family Systems
  Internal Family Systems

  Hypnotherapie
  Hypnotherapie

  Manuele Lymfedrainage
  Manuele Lymfedrainage