Hypnotherapie

Hypnotherapie als psychotherapie

Hypnotherapie is een (psycho)therapie waarbij hypnose wordt ingezet als hulpmiddel. Klinische hypnose heeft niets te maken met toneelhypnose, maar wordt ingezet als middel om cliënten te helpen met bepaalde problemen. Dit gebeurt door middel van trance, waarbij de client in een diepe ontspanning wordt gebracht en het onderbewustzijn door de therapeut wordt aangesproken. De trance zelf wordt beschreven als een toestand van een verhoogd niveau van bewustzijn, van een naar binnen gerichte, verhoogde concentratie en een toegenomen openheid voor suggestie. De hypnotherapeut communiceert rechtstreeks met het onbewuste van de cliënt. Dat is het doel van de hypnose en het taalgebruik van de therapeut schept daarbij een brug tussen het bewuste en het onbewuste. Een client is steeds met het bewustzijn aanwezig, hoewel het logische denkbewustzijn wordt gepasseerd. Het gebeurt echter niet, dat de client dingen zal doen, die hij of zij normaal gesproken ook niet zou doen.

Wanneer wordt hypnotherapie ingezet?

Hypnotherapie kan worden ingezet bij zowel lichamelijke, psychische als emotionele klachten met als doel deze te verminderen of op te lossen. Maar ook bij verbeteren en versterken van prestaties, van gevoelens of ervaring van het ‘zelf’. De symbolische processen, herinneringen en gevoelens helpen de cliënt zijn probleem of conflict te begrijpen en op te lossen. Soms zijn ervaringen niet goed opgeslagen en doen we dingen als vanzelf vanuit het onderbewustzijn, wat vaak als storend wordt ervaren.

Wanneer kan hypnotherapie zinvol zijn?

Hypnotherapie is aangetoond werkzaam bij veel problemen. Vooral bij vage en onbegrepen klachten zoals bij leegte, matte of verdrietige gevoelens, bij diffuse angsten en zeurende pijnen.
Bij psychosomatische klachten, conversie, SOLK, (somatisch onvoldoende verklaarde klachten) kan hypnotherapie zelfs de beste keuze zijn.
Wetenschappelijk aangetoond zijn de positieve resultaten bij behandeling van het prikkelbaar darmsyndroom (PDS), en de medische hypnotherapie bij behandeling van kinderen met buikpijn. Vaak worden roken en overgewicht behandeld.

Aan de slag met de behandeling

  Ik heb de privacy verklaring gelezen en ga hiermee akkoord.

  Bekijk andere therapieën

  Hypnotherapie

  Manuele Lymfedrainage

  Lichaamsgerichte pyschotherapie

  Systemisch werk